top of page

Havre

Havre

Havre har flera unika hälsoegenskaper och sammansättningen för havre följer de nordiska näringsrekommendationerna väl.

Havre innehåller höga halter betaglukaner, ett lösligt kostfiber, som bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. Havre innehåller dessutom livsviktiga aminosyror (proteiner).

Orink havreprodukter är 100% växtbaserade och sprängfyllda med supergrynet havre.

 

Havre odlas i alla våra regioner och det nordiska klimatet är perfekt för detta sädesslag, vilket gör att det har hög kvalité. Idag odlas havre på sju procent av den totala åkerarealen och varje år skördas cirka 0,7 miljoner ton i Sverige, vilket utgör ca 13% av den totala spannmålsskörden (beräknat på snittet för havre och den totala skörden under de senaste fem åren i Sverige).

 

Gluten

Gluten är ett protein som finns i vete (även durumvete), korn, råg, spelt (dinkel), kamut samt korsningar av dessa spannmål. Bröd, mjöl, flingor, pasta och bakverk är exempel på livsmedel som alla innehåller gluten. Havre däremot är det enda spannmål som är naturligt glutenfritt och därför ett fint alternativ på frukostbordet för glutenallergiker. Läs alltid innehållsförteckningen för att vara säker på att livsmedelsprodukten inte innehåller gluten.

bottom of page